تائید خبر بی اثر بودن ویگارکس توسط خبرگزاری ها و اساتید

بعد از تقریبا" 2 ، 3 روز از راه اندازی این وبلاگ ، ظاهرا" مطالب برای اساتید جلب توجه کرده .

خبرگزاری مهر دیروز این خبر رو روی سایت رفته که اثربخشی ویگارکس ، کاملا" دروغ و ادعاست .

به گزارش خبرگزاری رسمی مهر :

برخی محصولات رفع اختلال باروری کارآیی ندارند
یک روانپزشک با اعلام اینکه 30 درصد مردان دچار انواع اختلالات جنسی هستند که بخشی از آنها منجر به ناباروری می شود تاکید کرد: مطالعات علمی نشان می دهد برخی محصولات رفع اختلالات جنسی اثربخشی لازم را ندارند.

دکتر وحید فرنیا در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با توجه به اینکه ناتوانی جنسی در زوجهای جوان یکی از فاکتورهای اصلی در بروز اختلافات منجر به جدایی و طلاق است، مطالعات متعددی در کشورهای مختلف در خصوص استفاده از ترکیبات شیمیایی و گیاهی به منظور رفع مشکلات جنسی در مردان و زنان انجام شده و درمانهای مختلفی نیز مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است.

وی افزود: در این میان دسته ای از فرآورده ها با شعارهای خارق العاده و تبلیغات گسترده در ماهواره و اینترنت، جایی در میان اذهان عمومی باز کرده اند که به رغم این تبلیغات، بسیاری از آنها در مطالعات علمی از لحاظ آماری حائز نتایج قابل ملاحظه ای نبوده اند.

این متخصص روانپزشکی با اعلام اینکه در دو دهه اخیر گامهای بلندی در رابطه با تشخیص و درمان ناباروری از طریق رفع ناتوانیهای جنسی مردان و زنان برداشته شده است، گفت: حدود 65 درصد از زوجهای نابارور با استفاده از روشهای علمی صاحب فرزند شده اند.

فرنیا به یافته های پژوهشی در منابع رسمی دنیا اشاره کرد و افزود: حدود 30 درصد مردان دچار انواع اختلالات جنسی هستند که بخشی از آنها می تواند منجر به ناباروری شود.

وی با تاکید بر رفع مشکلات جنسی به عنوان یکی از فاکتورهای تامین کننده سلامت خانواده، تصریح کرد: انجام مطالعات علمی و بالینی در خصوص کارایی محصولات و فرآورده هایی که مدعی توانبخشی مردان در زمینه رفع اختلالات جنسی باید مورد توجه قرار گیرد.

این متخصص روانپزشکی گفت: جدیدترین مطالعه ای که بر روی تعدادی از افراد مبتلا به مشکلات جنسی در بیمارستان روزبه تهران انجام شده نشان می دهد درمانهای مبتنی بر "ویگارکس" در رفع این مشکلات مربوط به مردان در گروه مورد مطالعه به لحاظ آماری چندان قابل ملاحظه نبوده است.

فرنیا افزود: این مطالعه که توسط گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در بیمارستان روزبه انجام شده در پایگاه اینترنتی Iranian Journal of Psychiatry  قابل دسترسی است.

لینک مرجع به سایت اصلی خبر

ویگارکس ، مکمل متقلب و بی اثر تولید درجه سه چین

ویگارکس ، مکمل متقلب و بی اثر تولید درجه سه چین

آیا می دانید ، این مکمل تنها مکمل جنسی در ایران بود که توسط وزارت بهداشت مجوز گرفت و وارد بازار دارویی ایران گردید .

اما ای کاش ، وزارت محترم بهداشت ، بعد از ثبت مجوز کمی هم در ادامه واردات نظارت می کرد . هرچند که ترکیب کاملا: اوریجینال و اصلی این محصول هم ، هیچگونه اثری بر روی زود انزالی و افزایش قدرت جنسی ندارد و فقط اثری بسیار محدود در بهبود نعوظ در مردان دارد .

آیا وزارت محترم بهداشت ، و علی الخصوص اداره دارو یا اداره مکمل ها ، نمی توانست جلوی فریبی را که هزاران نفر از هموطنان عزیزمان ، در اثر تبلیغات دروغین " افزایش سایز آلت تناسلی " خوردند را بگیرد ؟

آیا وزارت محترم بهداشت ، نمی توانست توضیحی از شرکت واردکننده درباره آن قسمت از ترکیبات مکمل ویگارکس ( VigRX ) که ادعا می شود می تواند تاخیر در انزال ایجاد کند و آن را بعنوان بهبوددهنده قطعی زودانزالی در تبلیغات خود معرفی می کنند ، بخواهد ؟

چطور یک شرکت واردکننده رسمی در ایران ، به این سادگی می تواند با ادعاهای دروغین خود میلیاردها تومان پول این ملت را از بین ببرد ؟

چطور وزارت بهداشت اجازه می دهد که بسته های این قرص در داروخانه ها ، بدون مشهود بودن جدول ترکیبات ( Supplement Facts ) به فروش برسد ؟ ( قابل ذکر است که این جدول توسط برچسبی که به فارسی بعنوان شماره مجوز وزارت بهداشت چاپ شده و بر روی قوطی ها چسبانیده شده اند ، کاملا" پوشانیده شده است . )

آیا افراد استفاده کننده از یک مکمل ، حق ندارند از ترکیبات موجود در این مکمل آگاه باشند ؟

چطور شرکت واردکننده می تواند در نمایشگاه و همایش معتبر اورولوژیست های ایران در اردیبهشت ماه 1389 ، به سادگی ادعا کند که ویگارکس هایی که در بازار رسمی ( و نه غیررسمی ) به فروش می رسد تقلبی است ف و به دلیل تقلبی بودن ، موثر نمی باشد ؟

آیا این شرکت هیچ اطلاعیه رسمی صادر کرده است و علامت مشخصه ای برای تشخیص اصلی و تقلبی بودن محصول ارائه داده است که طبق ادعایش ، مردم نوع تقلبی را نخرند و متضرر نشوند ؟

این شرکت در همایش ارولوژی تهران اعلام کرده که 25 نوع تقلبی از ویگارکس در بازار وارد شده است / آیا شرکتهای پخش دارویی یا داروخانه ها از مکانی غیر از شرکت رسمی واردکننده ، این محصول را تهیه می کنند ؟ ( اگر چنین است خوشا به غیرت واحد بازرسی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی )

یک مصرف کننده ، زمانی که از داروخانه خرید می کند ، به اعتبار مجوزهای مربوطه ، با خیال راحت جنس را استفاده می کند ، این فرد چطور می بایست بین 25 نوع تقلبی و یک نوع اصلی تفاوت قایل شود ؟ بهتر نیست وزارت بهداشت بعد از بررسی صحت ادعای شرکت واردکننده ، در صورت صحیح بودن ، این مکمل را از بازار رسمی جمع آوری نماید تا حداقل حقوق افراد بیشتری ضایع نشود ؟

در یادداشت بعدی ترکیبات موجود در ویگارکس را بطور کامل مورد بررسی قرار خواهم داد ، تا دوستان عزیز اگر سعادت داشتند و توانستند که یک قوطی " اصلی " را ابتیاع نمایند ، حداکثر میزان اثرات آن را بدانند .

فی الحال ، مقاله ای را که در یکی از معتبرترین مجلات پزشکی ایران ، یعنی مجله مرکز تحقیقات روانشانسی و روانپزشکی بالینی دانشگاه تهران به چاپ رسیده است ، و در آن به صراحت میزان اثردهی ویگارکس به اندازه دارونما ( پلاسبو ) ی بکار رفته در تحقیق می داند و در اصل به اندازه آب ، موثر در بهبود زودانزالی ، افزایش سایز آلت و هرآنچه که این شرکت ادعا نموده است ، به چاپ رسیده ، در لینک زیر مطالعه فرمائید .

مقاله اثبات بی اثر بودن محصول ویگارکس ( Vigrx ) در تقویت جنسی ، انزال زودرس و بزرگ شدن آلت تناسلی

روشی آسان برای ازدواج موقت


روشی آسان برای ازدواج موقت

به گزارش فردا، موضوع ازدواج موقت چندی است که در جامعه بالا گرفته است و پس از اینکه مسئولین دولتی در سالهای اخیر بارها از این موضوع حمایت و بر ترویج آن تأکید می کردند ، اینبار نهاد های رسمی کشور نظیر نیروی انتظامی و مجلس نیز حمایت رسمی خود را از ازدواج موقت اعلام کردند.

با در نظر گرفتن حمایت غالب نمایندگان مجلس از ترویج ازدواج موقت باید دید که چراغ سبز مجلس را کدام نهاد اجرایی در حوزه جامعه و جوانان کلید خواهد زد.

در این باره عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، ازدواج موقت را شرعی و بلا مانع در دین اسلام دانست و گفت: بحث ازدواج موقت در متن قرآن و در سوره نسا آمده است و برخلاف آنچه در اذهان عمومی جا افتاده است موضوعی کاملا شرعی است.

وی در ادامه افزود: اصولا ازدواج چه دائم و چه موقت برای جلوگیری از آلودگی و فساد در جامعه است.اما به دلیل عدم فرهنگسازی, هرگاه صحبت از ازدواج موقت می شود مردان زن دار و متاهل تمایل بشتری نسبت به مجردها از خود نشان می دهند که این نوع ازدواج ها باعث از بین رفتن کانون خانواده می شود.

اکرمی با پیشنهاد ضابطه مند نمودن ازدواج موقت گفت: باید برای ازدواج موقت شرایط و ضوابط خاصی تبیین شود و در این باره صدا وسیما, حوزه های علمیه وحتی خطبه های نماز جمعه می تواند در فرهنگسازی این موضوع کمک کند. مجلس نیز سعی دارد این موضوع را در کمیسیونهای مختلف بررسی نماید و نظر خود را در سایه قانون به مردم ارائه دهد.

برای ترویج ازدواج موقت باید از کودکی در مدارس آموزش دهیم

نایب رییس کمیسیون قضایی مجلس در گفتگو با خبرنگار «فردا» با تاکید بر اینکه نمی توان در جامعه ای که اسلامی است با ازدواج موقت مخالفت کرد گفت: هر جوانی که به سن قانونی و بلوغ می رسد چه پسر و چه دختر نیاز به ازدواج دارد از این رو باید یا مسئولین شرایط ازدواج دائم را فراهم کنند یعنی مشکل مسکن، اشتغال، جهیزیه برای دختران و امثال اینها را حل کنند یا اینکه در فکر مقدمات ازدواج موقت برای جوانان باشند.

مرادی با انتقاد از جو موجود جامعه یادآور شد: واقعا باعث تعجب است که چرا جامعه‌ای که ادعای اسلامی بودن دارد با این مسئله برخورد خشن دارد. باید فرهنگ مردم را در این باره عوض نمود.

وی ترویج این نوع ازدواج را نیازمند آموزش دانست و افزود: باید از دوران کودکی در کتابهای دینی مسئله ازدواج موقت آموزش داده شود تا از این طریق این نوع ازدواج در کشور رواج داده شود.

نائب رییس کمیسیون قضایی همچنین از برخورد مثبت مجلس با این موضوع خبر داد و گفت: کمیسیون قضایی مجلس همیشه آماده همکاری با هر نهاد و یا سازمان و وازرتخانه ای است که در این باره طرح و نظر خوبی دهد.

متولی ازدواج موقت باید پرجرات باشد

مراد علی منصوری رضی، نمایده مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از عدم تعریف دقیق معیارهای ازدواج در جامعه را داشت: روابط دختران و پسران جوان که به شکل اینترنتی و یا خیابانی در چند سال اخیر گسترش یافته و طرفداران زیادی نیز در میان جوانان پیدا کرده سبب شده که در این مقطع زمانی مسئولین به فکر ساماندهی آن باشند اما تا آنجایی که بنده به یاد دارم این بحثها فقط برای چند روز و یا چند ماه دغدغه مسئولین می‌شود و بعد از مدتی از یاد می‌رود.

وی در توضیح مطالب افزود: راه انداختن بحث ازدواج موقت و از همه مهمتر متولی آن باید بسیار پر جرات باشد زیرا که عموما ازدواج موقت در نزد خانواده ها و به خصوص زنان و دختران به شدت با برخورد مواجه می‌شود و عملی قبیح محسوب می شود. همچنین دفاتر همسر یابی در این خصوص موثر واقع نخواهد شد.

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد از عملکرد از مجلس شورای اسلامی و بقیه نهادهای مسئول در این موضوع گفت: راه انداختن بحث طرح ازدواج موقت از سوی مسئولین نشانه ضعف آنها است و به این منزله است که نتوانستند شرایط جامعه را طوری برای جوانان فراهم کنند که مشکل ازدواج آنها حل شود. وقتی هیچ وزارتخانه، سازمانی و یا حتی مجلس در این موضوع کاری نکرده نباید توقع داشت که آمار ازدواج بالا رود و یا میانگین طلاق پایین بیاید. البته کمیسیون قضایی مجلس تا حدی در بحث ازدواج موقت وارد شده ‌اند اما چندان چشم نبوده است.

یک برگه برای ثبت ازدواج موقت به شناسنامه افزوده شود

عضو کمیسون فرهنگی نیز در گفتگو با « فردا» گفت: برای اینکه مشکل فساد، بی بند وباری و تجاوز در جامعه کاهش پیدا کند باید زودتر موضوع ازدواج موقت را در میان جوانان توسعه دهیم و فرهنگسازی را آغازکنیم.

سید محمد جواد ابطحی با بیان اینکه تمام مراجع و علما در این مورد نظر مثبتی دارند گفت: در باره طرح ازدواج موقت روحانیون باید پیشقدم شوند و جامعه را آماده این موضوع کنند. روحانیون و به خصوص روحانیون مجلس باید به عنوان متولیان این طرح وارد میدان شده تا راه فساد به روی جوانان بسته شود.

وی در پایان افزود: بهتر است برای اینکه هیچ گونه سو استفاده ای از طرف مردانی که متاهلند پیش نیاید سازمان ثبت احوال با همکاری مجلس شورای اسلامی برگه ای برای ثبت ازدواج موقت نیز در داخل شناسنامه اضافه شود که همه چیز در این خصوص قانونمند شود.

وقتی شرایط ازدواج دائم فراهم نیست ازدواج موقت راه گشاست

جواد آرین منش نیز افزود: ما در دوره مجلس هفتم قانونی به نام قانون تسهیل ازدواج جوانان به تصویب رساندیم که به نظر می رسد هنوز بسیاری از مفاد این قانون اجرایی نشده است.

نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی افزود: اینکه دختر و پسری با هم دوست شوند به طور مثال باهم کوه بروند، مهمانی بروند و یا رفت و آمد کوتاهی با یکدیگر داشته باشند ازدواج موقت می‌تواند موثر باشد تا مانع از خارج شدند دختر و پسر از حدود و قوانین اسلام شوند.

آرین منش خاطر نشان کرد: یک ذهنیت منفی در جامعه درباره ازدواج موقت وجود دارد که با آگاه سازی خانواده‌ها و جوانان می‌توان آن را تغییر داد. اما در شرایطی که موقعیت ازدواج دائم فراهم نیست ازدواج موقت می تواند راهگشا باشد. اگر واقع‌بینانه نگاهی به اطرافمان بیاندازیم می‌بینیم که جمع کثیری از دختران دوست پسر یا پسران دوست دختر دارند و این کار شرعی نیست.

این نماینده مجلس با اشاره به همکاری مجلس در این باره افزود: مجلس در تلاش است برای ازدواج موقت راهکار قانونی تعریف کند ما به عنوان نمایندگان مجلس باید راهکار و قانونی را به کمیسیون قضایی ارائه دهیم که هم مورد پذیرش عرف و هم جامعه باشد.

وی یادآور شد: جوانان برای اضای نیازهای عاطفی و جنسی خود اغلب یا از راه ارتباطات غیر شرعی که همان دوستیهای خیابانی است وارد می‌شوند که مورد پسند جامعه نیست یا گرایش به ازدواج موقت و صیغه دارند که این هم هنوز درمیان جوانان و خانواده‌هایشان جایگاه چندانی ندارد و عده کمی به این سمت حرکت می‌کنند.

ازدواج موقت راهی برای کاهش تجاوزها

در ادامه فرهاد تجری یکی از اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قانونمند شدن ازدواج موقت می تواند از تعدی، سو استفاده، اعمال خلاف عرف و تجاوزها جلوگیری کند گفت: ازدواج موقت امری شرعی است و قانون هم از آن تبعیت خواهد کرد بنابراین اگر قانونی شفاف در این باره تصویب شود قطعا افراد نیز با شناسایی چارچوبها می‌توانند از این حق شرعی و قانونی استفاده کنند تا متوسل به راههای غیرقانونی و غیر شرعی نشوند.

تجری خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود در مورد مسائلی که ضرورت اجتماعی و فرهنگی دارد نگاهی واقع‌بینانه با لحاظ جمیع جوانب داشته باشیم که مسئله ازدواج موقت از این دست مسائل است. مجلس نیز با طرح قوانین در این باره می‌تواند راه گشا باشد

این نماینده مجلس تاکید کرد: دستگاههای فرهنگی، اجتماعی و روحانیون باید در ترویج آموزه‌های فرهنگی و اخلاقی اهتمام ورزند تا با فرهنگسازی سبب تقویب باورهای دینی و مذهبی در میان جوانان شوند.

الزام ثبت ازدواج موقت می‌تواند بسیار مفید باشد

از سوی دیگر موسی قربانی عضو کمیسیون حقوقی مجلس نیز گفت: نمی توان احکام شرعی را در زمینه ازدواج موقت منکر شد اما باید در چارچوب ضوابط انجام می‌گیرد. برای اجرای هر حکم شرعی باید براساس قوانین نظام و شرایط جامعه ضوابطی وضع کرد.

وی در ادامه افزود: : نسبت به برخی احکام شرع از ابتدا حساسیتهایی بوده و نمی‌توان انتظار داشت که جامعه به راحتی آن را بپذیرد. اینکه این نوع ازدواج در سطح دانشجویان و دانشگاهها و جوانان رواج پیدا کند در صورت عدم تعیین چارچوب و ضوابط، تبعات منفی متعددی در پی خواهد داشت.

قربانی معتقد است: بسیاری ترجیح می‌دهند که این ثبت در شناسنامه صورت نگیرد و نمی‌خواهند برای یک امر موقت عواقب دائمی ایجاد کنند. برای چنین مواردی دفاتر ثبت برگه‌های ویژه‌ای طراحی کرده‌اند که در آن مشخصات دو طرف و شرایط ازدواج موقت ثبت می‌گردد.

قربانی ضمن تائید این نکته که الزام ثبت ازدواج موقت می‌تواند بسیار مفید باشد اظهار داشت: توجه به عواقبی مانند ایجاد فرزند که ممکن است ازدواج موقت در پی داشته باشد، بهتر است که ثبت آن الزامی شود. به هر حال هم فرزندان احتمالی و هم طرفین ازدواج حقوقی دارند که با ثبت ازدواج موقت بهتر می‌توان به آن‌ها پرداخت. ضمن اینکه ثبت کردن از بسیاری ناهنجاری‌های شرعی و اجتماعی دیگر نیز جلوگیری می‌کند.

آیا دوستی برای دوستی هست؟

هنمای برقراری ارتباط سالم با دیگران و دوست یابی :

۱- راز دوستی در تفاوت قائل شدن میان دوستان است . صداقت را به چاپلوسی و صمیمیت را به لبخندهای تصنعی ترجیح بده.

۲-  راز دوستی آن است که برای یافتن دوستان صمیمی باید اول خودت یک دوست باشی.

۳-  راز دوستی در توقع نداشتن از دیگری است نسبت به دیگران آزاده رفتار کن

 ۴- راز دوستی در قسمت کردن شادی ها با دیگران است.

 ۵- راز دوستی در این است که بیشتر گوش کنی تا دیگران را وادار به شنیدن کنی.

 ۶- راز دوستی در این است که در خوشبختی دیگران نه فقط با حرف بلکه با عمل سهیم باشی.

 ۷- راز دوستی در دوست داشتن بی قید و شرط دیگران است

 ۸- راز دوستی در این است که دوستانت را تحسین کنی بی آنکه بدانند چه احساسی نسبت به آنها دارید.

۹- راز دوستی در این است که دوستانت را همان طور که هستند بپذیری و سعی نکنی آنها را به دلخواه خودت باز آفرینی کنی.

۱۰- راز دوستی ار این است که حالات خوب  و بد خود را به دیگران تحمیل نکنی, اما به آنها فرصت دهی که احساس خود را بیان کنند.

۱۱- راز دوستی در این است که نیاز های دیگران را مقدم بر نیاز های خودت بدانی

۱۲-  راز دوستی در این است که هرگز اشتیاق دوستانت را نسبت به مسائل مختلف تحقیر نکنی

۱۳- راز دوستی در محترم شمردن است. به حقوق و دیدگاه های دوستت احترام بگذار

۱۴- راز دوستی در این است که تغییر حالات خود را با خوشرویی و حسن نیت بپذیری

۱۵- راز دوستی در این است که محبت را نه تنها با کلام بلکه با نگاه و لحن صدا نیز ابراز کنی.

۱۶- راز دوستی در این است که دوستان را در آرزوها و اهدافت سهیم کنی, نه این که فقط با آنها وقت بگذرانی

۱۷- راز دوستی در این است که هنگام صحبت با دوستان حواست کاملا جمع آنها باشد.

۱۸- راز دوستی در این است که همواره افکار مثبت در سر داشته باشی. خصوصا هنگام بروز سوء تفاهمات.

۱۹- راز دوستی در این است که هرگز دوستانت را قضاوت نکنی بلکه همواره نکات مثبت آنها را ببینی.

۲۰- راز دوستی در این است که دائما دیگران را سرزنش نکنی بلکه مزایای مثبت کار درست را صادقانه بیان کنی.

۲۱- راز دوستی در این است که از سعادت دوستان شاد باشی و هرگز وضعیت خود را با بدبینی با وضعیت آنها مقایسه نکنی.

۲۲- راز دوستی در این است که در غم و ناراحتی دوستانت شریک باشی و به آنها دلگرمی بدهی

 نه این که به آنها دلگرمی بدهی نه این که با ابراز احساسات نادروست ناراحتی شان را تشدید کنی.

۲۳- راز دوستی در این است که حامی حقوق دوستت باشی حتی اگر ناچار شوی به اشتباه خود اعتراف کنی.

۲۴- راز دوستی در معتمد بودن است. روی حرفت بایست به قولت عمل کن و به تعهدت پایبند باش.

۲۵- راز دوستی در این است که در معاشرت با جمع رشد کنی و آگاهی ات را افزایش دهی

۲۶- راز دوستی در این است که روابط خود با دوستانت را به روابطی استثنایی تبدیل کنی.

۲۷- راز دوستی در صدر قرار دادن عشق خداوند است

۲۸- راز دوستی در این است که با موهبت دوستی عشق به خداوند را در خودت ایجاد کنی.

۲۹- راز دوستی در این است که به تنش های موجود در رابطه ات بها ندهی و دست به کاری بزنی که موجب تقویت دوستی شود.

۳۰راز دوستی در صمیمیت است. برای دوستانت یک دوست واقعی باش حتی زمانی که با تو بد می کنند.
ویژگیهای دوست خوب
 
دوستان خوب یک سری ویژگی دارند که آنها را از دیگران متمایز می کند و سبب می گردد دوستان بیشتری در کنار خود داشته باشند. بنابراین با تغییر رفتار خود به جرگه این افراد بپیوندید.

۱- یک دوست خوب حرفهایی که به صورت محرمانه به وی زده شده است را نزد خود نگه داشته و راز دار شما می باشد.

۲ وقت شناس بوده و در قرار ملاقات ها و یا میهمانی ها قابل اطمینان بوده و سر موقع حضور می یابد.

۳ یک دوست خوب به موفقیت موفقیت و یا دوستان شما حسادت نمی ورزد.

۴ یک دوست خوب هنگامی که دچار بیماری و کسالت می گردید با شما تماس گرفته و حالتان را جویا می شود وبه عیادت شما می آید.

۵ وی می داند که چه زمانی صحبت و چه زمانی سکوت نموده تنها گوش دهد.

۶ هنگامی که حالتان مساعد نبوده و یا دل و دماغ کاری را ندارید و پکر هستید وی از شما دلخور نمی شود.

۷ اگر شما به فضای بیشتری نیاز داشته باشید و یا می خواهید تنها باشید آنها این رفتار شما را طرد شدگی تلقی نکرده و دلگیر نمی شوند.

۸ یک دوست خوب همه چیز های بدتان را تحمیل می کند.

۹ وقتی نظر او را در مورد مسئله ای جویا شوید با جان و دل و صادقانه نظرات و عقاید خوشد را در اختیارتان قرار می دهد و حتی اگر به نصایحش نیز عمل نکنید ناراحت نمی شود.

۱۰ وی با شما می خندد گریه می کند و کارهای ماجراجویانه انجام می دهد اما به دیگران چیزی در مورد آنها نمی گوید.

۱۱ پیش از سر زدن به منزلتان شما را مجبور نمی کند که خانه را تمیز کنید

۱۲ وی اجازه نمی دهد کسی پشت سر شما و در غیاب شما در موردتان بد گویی کند و به دفاع از شما خواهد پرداخت.

۱۳ شما را به کارهای ماجراجویانه رشد دهنده و پیشرفت در کار تشویق خواهد کرد.

۱۴ هنگامی که خودروی شما دچار نقص فنی گردد شما را به مقصدتان خواهد رساند.

۱۵ روز تولدتان همیشه به یادش بوده و اگر برنامه خاصی برای آن روز تدارک ندیده باشید شما را به بیرون برده و برایتان کیک سفارش می دهد.

۱۶ دوست خوب از شما انتظار ندارد که اتوماتیک وار با عقاید وی در خصوص مسائلی همچون مد لباس باشید. و به عقاید شما حتی اگر بر خلاف عقایدش باشد احترام می گذارد.

۱۷ هیچ گاه شما را نزد دیگران خرد و تحقیر نکرده بلکه همواره به شما احترام می گذارد و در حضور دیگران از شما تعریف می کند.

اگر دوستی را سراغ ندارید که با شما اینگونه رفتار کند شاید یک دلیل آن این باشد که شما نیز با آنان چنین رفتاری تا به حال نداشته اید.


اگه دوست دارین یه دوست داشته باشین پیام بدین!!!


بوی بد دهان و چگونگی درمان


بوی بد دهان و چگونگی درمان

علل ایجاد بوی بد دهان و چگونگی درمان آن
   
هالیتوز ( بوی بد دهان و بینی ) علل ایجاد و درمان آن

هالیتوز یا بدبویی دهان یک شکایت شایع در بین بیماران مراجعه کننده به مطب متخصصین داخلی و گوش و حلق و بینی ، دندانپزشکان و پزشکان عمومی می باشد. اکثر بیماران بدون گرفتن نتیجه خاصی ، از مراکز درمانی خارج می شوند و گاه این پدیده باعث بروز مسایل جدی در خود و خانواده آنها می گردد.

 
دلایل هالیتوز به سه دسته تقسیم می شوند. علل غیر پاتولوژیک ،علل پاتولوژیک و علل روحی روانی . علاوه بر مسایل مطرح شده در کتب و مقالات اخیرا ارتباط محکمی را بین وجود هلیکوباکترپیلوری و پدیده بدبویی دهان عنوان کرده اند که روش درمان این عارضه را تغییر داده است.

در این مقاله سعی در جمع آوری اطلاعات مفید برای درک بهتر بدبویی دهان و چگونگی برخورد و درمان با آن شده است . همچنین ارتباط بین هلیکوباکترپیلوری و بدبویی نیز مورد بحث قرار گرفته است.

واژه های کلیدی : هالیتوز ، بوی بد دهان ، هلیکوباکترپیلوری

مقدمه
هالیتوز از واژه halitus   به معنای بازدم ریشه گرفته است و عبارت از نفس بدبو ، زننده یا ناپسندی است که از حفره دهان –  بینی خارج می شود و به آن fetor oris  یا fetor ex ore نیز می گویند. زمانی پزشکان سعی می کردند بین هالیتوز و دو اصطلاح اخیر تفاوت قایل شوند و هالیتوز را فقط به مواردی می گفتند که بوی بد دهان منشا سیستمیک داشته و دفع بو از طریق ریه باشد. امروزه به چنیــــــن تفاوتی معتقد نیستند و به هر بوی بدی که از حفره دهان –  بینی بیرون آید صرف نظر از آنکه منشا آن در همین حفره باشد از سایر نقاط بدن منشا گیرد ، هالیتوز اطلاق می شود. به علت عدم وجود  معادل فارسی که تعریف هالیتوز را به صورت بدبویی غیر طبیعی دهان و بینی در یک کلمه بگنجاند از همان کلمه استفاده شد. هالیتوز مشکلی شایع است و گفته می شود می تواند به طور متناوب اکثر افراد بالغ را دچار کند . در یک بررسی که در ژاپن به روی دانشجویان زن بهداشت دندان انجام شده ، نیمی از آنان معتقد بوده اند که گاه هالیتوز دارند.

هالیتوز حداقل از سه جهت مهم است :

۱)     با آزار دیگران به صورت یک مانع در برخوردهای اجتماعی عمل می کند و باعث کاهش کارآیی فرد می شود.

۲)  فردی که از بوی بد دهان خود آگاه است ممکن است بگونه ای نسبت به پاکی دهان دچار وسواس شود که با کارایی وی مداخله کند.

۳)     هالیتوز نشانه ای از یک وضعیت غیر طبیعی است که نیاز به تشخیص و درمان دارد.

با وجود چنین شیوع و اهمیتی بررسیهای انجام شده روی آن اندک است و غالب کتابهای درسی دندانپزشکی و پزشکی درباره آن چیزی نگفته اند یا حاوی نکات اندکی هستند. برای همین دانش آموختگان، اغلب برخورد با این مسئله را مشکل می یابند. اندک بودن بررسیهای انجام شده عمدتا به علت مشکل اندازه گیری علمی هالیتوز است . از سوی دیگر شرکتهای بزرگ سازنده وسایل بهداشت دهان که قاعدتا باید چنین تحقیقاتی را پشتیبانی مالی کنند ، غالبا فقط مایل به پشتیبانی از تحقیقاتی هستند که محصولات آنها را بررسی کرده و فروش تجاری داشته باشد.

جدول شماره (۱) : عوامل موثر در ایجاد هالیتوز
 
۱-    علل غیر پاتولوژیک
-  تغییرات بالینی
-  تنفس صبحگاهی
-  تنفس گرسنگی
-  تنفس قاعدگی
-  تنفس سیگاری
-  غذا
-  دارو
۲- علل پاتولوژیک
-  با منشا دهان و دندان
-  با منشا بینی
-  با منشا سینوس ها
-  با منشا لوزه ها و حلق
-  با منشا دستگاه گوارش
-  با منشا ریوی
-  با منشا بیماریهای سیستمیک
۳-علل روانی
-   توهم بویایی
*با منشا خارجی
*با منشا داخلی
-  صرع و لوب گیجگاهی
 
عوامل و آسیب زایی
همیشه نمی توان علتی برای هالیتوز یافت و معمولا نیز چنین است. این امر به علت تنوع علل آن و اندک بودن بررسیهای انجام شده است . هنگام برخورد با بیمار شاکی از هالیتوز باید سه گروه اتیولوژیک را در نظر داشت : گروه غیر پاتولوژیک ، گروه پاتولوژیک و گروه با منشا روانی ( جدول ۱ ).
الف – علل غیر پاتولوژیک

۱-افزایش سن
 بوی دهان شیرخواران و کودکان شیرین ، بوی دهان در دوره بلوغ غیر ناخوشایند ، بوی دهان بالغین تند و بوی دهان افراد سالخورده سنگین و زننده توصیف شده است. همراه با افزایش سن باکتریهای دهان افزایش می یابد و شاید به همین سبب زنندگی بوی دهان با افزایش سن بیشتر می شود.

۲- نفس صبحگاهی
 شاید شایعترین علت هالیتوز باشد. دهان سرتاسر روز بوسیله بزاق شستشو می شود.PH  بزاق حدود ۵/۶ و بطور خفیفی برای باکتریهای گرم منفی و بی هوازیها باکتریواستاتیک است . به هنگام خواب جریان بزاق کم می شود و بزاق گرد آمده به آرامی تغییر می کند . PHآن به حدود ۷ می رسد و آنزیم ها تخریب می شوند که خود باعث بودار شدن بزاق می گردد. از سوی دیگر ذرات غذا و اپیتلیوم جدا شده ، محیطی مناسب برای تغییر فلور دهان است . با تشدید رشد باکتریها و تخریب این مواد نفس ناخوشایند صبحگاهی پدید می آید. پس از برخاستن از خواب با خوردن ، نوشیدن و صحبت کردن جریان بزاق تحریک شده مواد را شسته و نفس صبحگاهی بطور طبیعی برطرف می گردد.

۳-    نفس گرسنگی
دهان کسانی که به عللی چون رژیم غذایی یا روزه داری یک یا چند وعـــــده غذایی را نخورده اند ، بوی ناخوشایندی می دهد ، برخی معتقدند این امر به علت بازدم ریوی محصولات فرار متابولیسم چربیها و پروتئینهای بدن است . کاهش جریان بزاق و خشکی دهان نیز قطعا نقش مهمی دارد.

۴-    نفس قاعدگی
در برخی منابع به بوی بد دهان در زنان قاعده اشاره شده است . احتمالا روز قبل از شروع قاعدگی شروع می شود و گفته شده در زنان با قاعدگی دردناک بیشتر رخ می دهد.

۵-  غذا
– سیر شناخته شده ترین غذا در این ارتباط است . دیده شده که دادن سیر از راه فیستولهای دستگاه گوارش و حتی مالیدن آن به پاهای فرد می تواند منجر به بوی سیر در دهان وی شود . پیاز ، ماهی ، غذاهای ادویه دار ، رژیم های پرچربی ، نوشابه های الکلی و رنگهای غذایی از سایر مواردی هستند که باعث بوی مخصوص به خــــــــود می شوند.

جدول (۲) : داروهای ایجاد کننده هالیتوز
 
دی متیل سولفوکسید
آمیل نیتریت
پارالدئید
ایزوسورباید دی نیترات
ویتامین B6
تتراسیکلین
 
۶- داروها
 د ی متیل سولفوکسید   آمیل نیتریت  پارالدئید  ایزوسورباید دی نیترات    و برخی ویتامینها مثل ویتامین B6 از داروهایی هستند که می توانند باعث هالیتوز شوند. این امر احتمالا به علت دفع قسمتی از دارو از طریق ریه است . گزارشی از یک بیمار وجود دارد که استفاده نادرست از تتراسیکلین باعث زبان سیاه مودار و هالیتوز شده که با قطع دارو ، هر دو برطرف گشته است ( جدول ۲ ) .

۷-     نفس سیگاری
 استفاده از سیگار باعث بوی نامطبوعی در دهان می شود که تا مدت زیاد باقی می ماند.

ب – علل پاتولوژیک
هالیتوز می تواند ناشی از بیماریهای موضعی در حفره های دهان ، حلق ، بینی یا سینوسها ، بیماریهای ریوی یا مشکلات سیستمیک مثل کتواسیدوزدیابتی ، اورمی یا نارسایی کبدی باشد.

۱-  دهان و دندان 
 شایعترین علت پاتولوژیک هالیتوز مشکلات دهان ، زبان و دندانهاست  باکتریهای فلور طبیعی دهان به ویژه گرم منفی ها قادر به تولید ترکیبات فرار سولفو (VSC  ) هستند که بوی بد ایجاد می کنند.سولفید هیدروژن و متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید مهمترین VSC هستند که ارتباط آنهــــا با بوی بد دهان مشخص شده است . این گازها ناشی از فعالیت فلور دهان روی مواد باقیمانده غــــذا ، بقایای سلولی اپی تلیال یا اگزوداتیو و تجزیه اسیدهای آمینه ای چون متیونین ، سیستئین و سیستین هستند.
بنابراین باقیماندن ذرات غذا یا هر وضعیت دیگری که باعث تسریع رشد باکتریهای دهان شود ، می تواند به هالیتوز بینجامد. بهداشت ضعیف دهان باعث باقیماندن ذرات غذا در دهان می شود. عدم رعایت بهداشت دهان بخصوص در عقب مانده های ذهنی ، معلولین و بیماران شدیدا ناخوش عامل مهمی در ایجاد هالیتوز است .
در پریودنتیت و ژنژیویت که بیماریهای وابسته به بافت نگاهدارنده دندان و لثه هستند ، در اثر خونریزیهای خفیف و مکرر و وجود بافت نکروتیک و تجمع میکروبی محیط رشد مناسبی برای ایجاد بویی متعفن می شود. بوی بدی که در این دو مورد ایجاد می شود ، جزو ناخوشایند ترین موارد است . دندانهای مصنوعی که بخوبی جفت نشده باشند ، به علت تجمع ذرات غذا سبب هالیتوز می شوند. وسایل ازتودنسی نیز با همین مکانیسم عمل می کنند.
پلاکهای دندانی  توده های چسبنده ای از میکروارگانیسمها هستند که روی ریشه و تاج دندانها تجمع می یابند و بخصوص اگر همراه با پریدنتیت باشند می توانند باعث هالیتوز شوند.
پری کرونیت ( التهاب تاج دندان ) و پوسیدگی دندانها در معرض اثر پاک کننده بزاق و عمل جویدن هستند  و در حقیقت پوسیدگی دندانها نقش کمی در بوی بد دهان دارد مگر آنکه با یک پالپ نکروتیک همراه باشند.
طولانی شدن پاپیلاهای فیلی فورم زبان نیز می تواند موجب تسهیل رشد باکتریهای موضعی دهان شود . این حالت ممکن است به صورت ایدیوپاتیک یا در اثر استفاده از آنتی بیوتیکها ، مصرف الکل ، دهیدراسیون یا بیماریهای سیستمیک رخ دهد.
در خشکی دهان کاهش جریان بزاق مکانیسمهای پاک کننده طبیعی دهان را مختل می کند و منجر به هالیتوز می شود. خشکی دهان در اثر نشانگان سیکا ، پرتودهی به سر و گردن، تب ، کاهش مصرف آب ، تنفس با دهان ، برخی بیماریهای پاروتید مثل اوریون یا آبسه پاروتید یا مصرف داروهایی چون مدارها ، آنتی کولینرژیکها ، آنتی هیستامینها ، ضد افسردگی سه حلقه ای ، داروهای ضد پرفشاری خون می تواند دیده شود.
گاه در استوماتیت یا گلوسیت هنگامی که زخمهای باز و شکافها یا پاپیلاهای برجسته شده ، ذرات غذا یا بافت های جدا شده را گیر بیندازد می تواند موجب هالیتوز شوند. کمبود ویتامین هایی مانند A یا B12 و کمبود موادی چون آهن یا روی ممکن است باعث خشکی مخاط دهان شوند. عفونتهایی مثل استوماتیت و نسان ، سرخک ، دیفتری یا برفک که زبان یا غشاهای مخاطی را درگیر کند ، به علت تخریب بافتی و تغییر جریان بزاق هالیتوز ایجاد می کنند. خونریزی دهان بخصوص در افراد ناتوان که نمی توانند دهان خود را تمیز کنند ، یک محیط مناسب جهت تولید گازهای بد بو توسط باکتریها فراهم می کند و در ژنژیویت ، هموفیلی ، لوسمی یا شیمی درمانی ناشایع نیست
در ضایعات توموری اولیه بدخیم و خوش خیم دهان شامل تومورهای زان ، لثه ، گونه ها یا کام ، بوی بد به سبب تجمع مواد نکروتیک ، نشت خون و گیر افتادن ذرات غذا ایجـــــــاد می شود.

۲-  بینی
  آبریزش معمولی از بینی بوی ناخوشایندی ندارد. حتی ترشحات چرکی و غلیظ ناشی از عفونتهای مجاری فوقانی تنفسی به ندرت بودار است . پرفوراسیون ساده سپتوم بینی ناشی از مصرف کوکائین ، دست کاری طولانی مدت بینی یا بصورت عارضه ای از جراحی معمولا با بوی بد همراه نیست.
ضایعات تخریبی مثل جذام ، گوم سیفلیسی ، پیان ، گرانولوم خط وسط یا گرانولوماتوز و گنر که پاسخ التهابی و بافت نکروتیک ایجاد کنند ، می توانند باعث بوی بد شوند ، جسم خارجی فراموش شده در بینی بخصوص در کودکان و افراد عقب مانده ذهنی می تواند به هالیتوز بینجامد. در ازنا هم بوی بد دیده می شود در تومورهای  حفره بینی گر چه ناشایع هستند ولی به علت نشت خون و نکروز بافتی ایجاد بوی بد شایع است.

۳-  سینوس ها
   بیماران با سینوزیت مزمن ممکن است هالیتوز داشته باشد در چنین حالاتی وجود عفونت یا باکتریهای بی هوازی مطرح است . سینوزیت حاد بطور تیپیک با بی هوازیها ایجاد نمی شود و در صورت وجود هالیتوز باید به اینکه منشا بیماری حاد آبسه دندان باشد ، اندیشید.

۴-  لوزه ها و حلق
 – تونسیلولیت یک علت شایع هالیتوز مزمن است . عفونت مکرر لوزه ها و آدنوئید منجر به تونسیلیت مزمن فولیکولار می شود.منافذ عمقی که بوجود می آید ، غذا ، بزاق و مواد نکروتیک را جمع می کند . اگر مکانیسمهای طبیعی منافذ را پاک نکند ، تجمع این مواد به تونسیلولیت می انجامد . زخم جراحی ناشی از تونسیلوکتومی به علت خونریزی و  وجود بافت نکروتیک برای چند روزی بد بو است . آبسه پری تونسیلار نیز یک عفونت چرکی ، حاد و بد بو است.                                            
فارنژیت بوسیله هر عاملی ایجاد شود ، می تواند هالیتوز ایجاد کند . شدت بو احتمالا در دیفتری شدید تر است . این امر به علت اپی تلیوم جدا شده ، بهداشت ناکافی دهان و تشدید رشد فلور دهانی است اپیگلوتیت در ابتدا با هالیتوز همراه  نیست . با پیشرفت بیماری به علت اختلال در بلع و تجمع مواد التهابی بوی بد ایجاد خواهــــد شد . با بزرگ شدن دیورتیکول زنکر غذا و بزاق در آن تجمع می یابد و باعث ایجاد بوی بد می شود که اغلب بسته به فعالیت پریستالتیک مری منقطع است . گزارشی مبنی بر هالیتوز مزمن در اثر ماندن گاز جراحی در حلق ، پس از عمل این ناحیه وجود دارد. وجود جسم خارجی در حلق بخصوص در افراد عقب مانده ذهنی می تواند سبب هالیتوز شود.

۵-  دستگاه گوارش
   دیورتیکولهای مری با مکانیسمی مشابه دیورتیکول زنکر هالیتوز ایجاد می کنند . در آشالازی به علت تجزیه غذا ، مایعات و بزاق گرد آمده در قسمت گشاد شده مری گازهایی تولید می شود که خود را به صورت آروغهای بد بو نشــــــان می دهند .آشالازی می تواند باعث پنومونی آسپیراسیون مزمن نیز بیشود که از علایم آن هالیتوز است . تومورهای مری به علت انسداد و تخریب بافتی می توانند با هالیتوز همراه باشند . بیماری بازگشت معدی – مری به ندرت سبب هالیتوز می شود . در این بیماری بوی همراه با بازگشت معمولا شبیه به بوی آخرین غذای خورده شده است .
در افراد بالغ مبتلا به انسداد راه خروجی معده ممکن است هالیتوز دیده شود که با درمان آنتی بیوتیک فقط بطور موقت بهبود می یابد . گزارشات دیگری مبنی بر وجود هالیتوز همراه با اختلالات دستگاه گوارش وجود دارد . در یک مورد تریکوبزوآر در دختر جوانی باعث هالیتوز بوده است . در مورد دیگری ، فیستول گاستروکولیک در بیمار مبتلا به بیماری کرون منجر به هالیتوز گردیده است .
در دو کودک باندهای مادرزادی صفاقی منجر به انسداد دوازدهه گردیده که بوی بد دهان از شکایات هنگام مراجعه بوده است . با آزاد ساختن باندها ، هالیتوز هم بر طرف گردید.
اگر چه زمانی ناخوشی های روده ای بخصوص یبوست را از علل هالیتوز می دانستند ولی امروزه کمتر به این اعتقاد دارند.

ارتباط هلیکوباکترپیلوری با هالیتوز
هلیکوباکترپیلوری به عنوان یک عامل بیماریزای شایع انسان ظرف چند سال اخیر توجه بسیاری را برانگیخته است . این میکروب یک باکتری گرم منفی  S  شکل و مارپیچی است که پوشش خارجی صاف با فلاژلهای متعدد و پوشش دار دارد . متحرک است و تولید کننده قوی اوره آز می باشد.
اگرچه بسیاری از مشخصات هلیکوباکترپیلوری شبیه به سویه های کمپیلوباکتر است ولی تفاوت های آشکاری نیز وجود دارد مثل عدم رشد زیر دمای ۳۰ درجه ، سطح صاف آن و دارا بودن فلاژلهای متعدد.
هلیکوباکترپیلوری شایعترین عامل عفونی در انسان بوده ، در تمام نقاط دنیا و تمام گروههای اجتماعی – اقتصادی دیده می شود و به نظر می رسد کلونیزاسیون در طبقــــات اجتماعی پایین تر و کشورهای در حال توسعه بیشتر می باشد.
محل زندگی آن بطور عمده در آنتر معده است . این میکرب با ترشح پروتئازها و فسفولیپازها ، کمپلکس لیپید – گلیکو پروتئین در لایه ژله ای موسین را تخریب نموده ، چسبندگی و سفتی آن را کاهش می دهد ولی بطور مستقیم به مخاط دست اندازی نمی نماید. با افزایش سن میزان ابتلا به هلیکوباکترپیلوری افزایش می یابد و علیرغم تحقیقات گسترده هنوز روش انتقال آن بطور دقیق مشخص نشده است و تصور می شود روش دهان به دهان و یا به احتمال بیشتر مدفوع – دهان راه اصلی انتقال آن در دوران کودکی باشد.
ابتلای حاد به هلیکوباکترپیلوری هیچ علامت یا نشانه فیزیکی به همراه ندارد و گزارشهای وجود درد دور ناف و یا بالای ناف و یا پشت جناغ ، اتساع شکم ، تهوع و استفراغ  با عفونت حاد ، غیر قابل اعتماد است .

جدول شماره (۳) : عوامل مربوط به دستگاه گوارش موثر در ایجاد هالیتوز
 
دیورتیکولهای مری
آشالازی تحتانی مری
تومور مری
رفلوی مروی معده ( نادر )
انسداد راه خروج معده
تریکوبزوآر ( نادر )
فیستول گاستروکولیک
میکروب هلیکوباکترپیلوری
 

ارتباط هلیکوباکترپیلوری با گاستریت مزمن فعال. زخمهای دوازدهه . آدنوکارسینوم معده مورد بحث و بررسی زیادی قرار گرفته است . اخیرا این میکروب را به عنوان عاملی در جهت ایجاد هالیتوز مورد مطالعه قرار داده و نتایج جالبی نیز بدست آمده است .
این میکروب را می توان به روش غیرتهاجمی ( آزمون سرم شناسی ، آزمون تنقسی با کربن نشاندار ) یا به روشی تهاجمی ( اندوسکپی و بیوپسی ) تشخیص داد . اولین بار تیومنی و همکارران این ارتباط را با مطالعه روی زوج جوان مطرح کردند. آنها دریافتند که ارتباط قوی بین بودن هالیتوز و هلیکوباکترپیلوری  و از بین رفتن این عارضه با ریشه کن شدن هلیکوباکترپیلوری وجود دارد. اینکه چگونه هلیکوباکترپیلوری  تولید بدبویی دهان می نماید هنوز مشخص نیست.جدول شماره (۳)
حداقل ۴۰ مقاله درباره ارتباط هلیکوباکترپیلوری و هالیتوز در سال ۹۸ به چاپ رسیده است که از طریق مدلاین قابل دسترس است.

۶-  ریه
 هالیتوز  در آبسه های بی هوازی ریوی ، پنومونی نکروزان و آمپیم مکررا گزارش شده است . هالیتوز در ۴۰-۵۰ درصد بیماران مبتلا به عفونت بیهوازی ریوی وجود دارد. در مواردی که پنومونی ناشی از باکتریهای هوازی ، مایکوپلاسما یا ویروسها باشد ، اگرچه ممکن است خلط زیادی تولید شود ولی معمولا با بوی بد همراه نیست . برونشکتازی به هر علتی که رخ دهد ، به هنگام تشدید بیماری می تواند با بوی بد دهان همراه باشد.

۷-  بیماریهای سیستمیک
  اگرچه حس بویایی ناتوانترین حس انسان است و استفاده از آن در بالین بیمار کمتر تمرین می شود ، ولی برخی بوها به اندازه کافی ویژه هستند تا به عنوان یافته ای کمک تشخیصی مورد استفاده قرار گیرند . بوی شیرینی و میوه مانند درکتواسیدوز دیابتی یک مثال کلاسیک است . چنین بویی به علت افزایش غلظت مواد کتونی در خون و دفع آنها از ریه به وجود می آید . در اورمی بویی آمونیاکی ، ادرار گونه یا ماهی مانند حس می شود که احتمالا به علت تجمع دی متیل آمین و تری متیل آمین در بدن است .

جدول شماره (۴): بیماریهای سیستمیک تولیدکننده هالیتوز
 
کتواسیدوز دیابتی
نارساییمزمن کلیه (اورمی)
نارسایی کبد
آمینو اسیدوری
 
 بوی بیماران مبتلا به نارسایی کبدی یا بطور مختلفی مانند ماهی ، مانند موش ، مانند متالیک یا شبیه خون در حال تخریب توصیف شده است . احتمالا تجمع متیل مرکاپتان ، اسیدهای الفاتیک C2 و C5 ، اتادی ال ودی متیل سولفید در ایجاد آن نقش دارد . چندین بیماری متابولیک ارثی که دارای آنومالی هایی آنزیمی یا نقص در سیستم انتقال می باشند ، می توانند باعث هالیتوز شوند . تری متیل آمینواسیدوری از این قبیل است . در برخی از این بیماریها ، افراد هتروزیگوت تنها شکایتشان بوی بد دهان است  .جدول شماره (۴).

ج- بیماریهای روانی
هنگامی که بیماری از بوی بد دهان شکایت دارد و در معاینه بویی حس نشود ، نباید فورا آن را به حساب مسایل روانی گذاشت ، زیرا هالیتوز ممکن است منقطع باشد . بهر حال اگر معاینه مکرر بوی بدی نشان ندهد و علت ارگانیکی یافت نشود، باید به بیماریهای روانی اندیشید.
بوهایی که علتی ارگانیک دارند ، معمولا با گذشت زمان توسط بیمار کمتر حس می شوند ولی در اینها بیمار پیوسته از بوی بد شاکی است . این بیماریها را می توان به دو گروه تقسیم کرد : در گروه اول توهم بویایی از نظر بیمار منشا خارجی دارد . یک علت مهم آن اسکیزوفرنی است . در گروه دوم توهم بویایی منشا داخلی دارد و می تواند به علت DH یا MH باشد . چنین بیمارانی معمولا از اینکه اطرافیان بوی ناخوشایند فرضی را بسادگی تشخیص می دهند ، رنج می برند. ممکن است حرکات ساده دیگران را به نادرست واکنشی نسبت به بوی بد فرضی تلقی کنند . توهم بوی بد می تواند به رفتاریهای وسواسی مثل شستن مکرر دهان یا کناره گیری اجتماعی بینجامد. در DH بیمار نمی تواند بپذیرد که علت ارگانیکی وجود ندارد و مکررا از پزشکی به پزشک دیگر مراجعه می کند، ولی در MH  بیمار می پذیرد که ممکن است مشکل وی اساس حقیقی نداشته باشد و حتی ممکن است موقتا قانع شود که مشکلی وجود ندارد.
صرع لوب گیجگاهی: توهم بویایی به ندرت علامتی از صرع لوب گیجگاهی است . توهم کوتاه مدت بوده ، کمتر با هالیتوز واقعی اشتباه می شود.

بررسی آزمایشگاهی هالیتوز
اندازه گیری بوی بد دهان را عواملی چون پیچیدگی انواع مولکولهای گازی ، مشکلات نمونه گیری ، تغییرات بوی بد دهان با زمان و عدم توافق درباره استانداردهای مرجع مشکل کرده است . از آنجا که هالیتوز یک محرک بویایی است ، شاید منطقی ترین روش اندازه گیری ، استفاده از داوری انسان به کمک حس بویایی به نظر آید . اما چنین اندازه گیری معیار با ارزشی نیست . اغلب نتیجه اندازه گیری هالیتوز با بینی انسان ، بطور قابل توجهی بین افراد مختلف و حتی در یک فرد در چند سنجش ، متفاوت از آب در می آید. چنین نقایصی منجر به تکوین چند روش کمی بر مبنای اندازه گیری VSC   شده است . نخستین بار تونزتیک و همکاران بوسیله کروماتوگرافی با گاز ارتباط VSC  با هالیتوز را نشان دادند. بوسیله کروماتوگرافی با گاز میتوان با حساسیت بسیار بالایی و به گونه ای تفکیک کننده ، ترکیبات فرار سولفور را اندازه گیری کرد. اگر چه احتمالا برای نمونه گیری سریع در جمعیتهای بزرگتر پایشگرهای قابل حمل سولفور مناسبتر هستند. اگر میکروب هلیکوباکترپیلوری را به عنوان عامل بد بویی متهم کنیم برا ی تشخیص از بررسی بافت شناسی نمونه رنگ آمیزی شده ، کشت ، بررسی فعالیت اوره آز ، آزمون RUT  و یا بررسی سرم شناسی می توان استفاده کرد.

ارزیابی هالیتوز
در برخورد با بوی بد دهان اولین کار تعیین این نکته است که آیا بوی بد فقط توسط بیمار احساس می شود یا آنکه توسط پزشک یا دیگران نیز قابل تشخیص است . چنانچه وجود بو توسط پزشک یا فرد دیگری غیر از بیمار تایید نشود ، مشکل روانی در کــــــــار است  و می تواند حتی دلالت بر بیماریهای روانی جدی چون اسکیزوفرنی نماید. اما در این نتیجه گیری که بویی وجود نداد نباید شتاب کرد ، زیرا هالیتوز ممکن است منقطع باشد.
بطور نمونه ای بسیاری از بیماران به علت پدیده انطباق از بوی بد دهان خود بیخبرند و توسط یک عوص خانواده یا دوست از آن آگاه می شوند. اگر بو برای پزشک آشکار نباشد به چند روش می توان احتمال آگاهی از آن را افزایش داد. یک روش آنست که پزشک در کنار بیمار بایستد و با برگه ای جریان هوای بازدم بیمار را به سمت خود منحرف سازد.دیگر آنکه اگر پزشک در معاینه منشا بالقوه ای بیابد ، با آپلیکاتور پنبه دار نمونه ای از آن منطقه تهیه نماید و خود یا یکی از اعضای خانواده بیمار آن را بو کنند. این کار نه تنها در تایید وجود هالیتوز بلکه در تعیین علت آن نیز می تواند مفید باشد.
باید از بیمار خواست که ابتدا با بینی بسته از راه دهان و سپس با دهان بسته از راه بینی تنفس کند اگر فقط بازدم دهانی بدبو بود، باید بیشتر به علل دهانی اندیشید و در غیر اینصورت باید به فکر علل ناشی از بینی یا یه یا علل سیستمیک بود.
پس از تایید وجود هالیتوز ، باید شرح حالی دقیق بویژه درباره حفره های دهان ، بینی و سینوسها ، دستگاه گوارش و ریه گرفت . مروری بر رژیم غذایی ، سیگار و مصرف دارو می تواند مفید باشد .به علت آنکه مری معمولا کولا پس است  ، برخی از بیماریهای مری و معده بطور پیوسته بو تولید نمی کنند و بو با آروغ ایجاد می شود. وجود چنین شرح حالی و تایید آن از طرف اعضای خانواده می تواند به تشخیص کمک کند. معاینه دقیق دهان ، دندانها بینی و حلق لازم است ، زیرا اینها شایعترین محلهای هالیتوز هستند. معمولا وضعیت پاتولوژیک جزیی نیست و براحتی یافت می شود ، گرچه گاه به رینوسکوپ یا لارنگسکوپ نیاز می گردد.
در معاینه باید توجه ویژه ای به بافت پری ادنتال ، پرکردگی های نا مناسب دندان ، منافذ لوزه ای ، پاپیلاهای هیپرتروفه زبان ، ضایعات زخمی حلق یا مخاطها و جسم خارجی در بینی نمود. به نشانه های ناشی از خشکی دهان باید توجه کرد. این نشانه ها ممکن است منقطع باشند و احتمال دیدن آنها در اوایل روز بیشتر است . یافته های فیزیکی ناشی از پنومونی ، آبسه ریوی یا آمپیم معمولا واضح است . در شرح حال و معاینه بالینی باید به فکر بیماریهای سیستمیک مثل کتواسیدوز دیابتی یا اورمی هم بود.
بررسی رادیولوژیک استفاده محدودی دارد ولی در صورت نیاز می توان از رادیوگرافی سینوسهای پارانازال یا رادیوگرافی سینه استفاده کرد . بررسی آندوسکوپیک یا رادیولوژیک قسمتهای فوقانی دستگاه گوارش میتواند در صورت شک بوجود بیماریهای این نواحی ، مورد استفاده قرار گیرد. بررسی آزمایشگاهی خون یا ادرار ممکن است در جستجوی بیماریهای سیستمیک بکار آید.

درمان
جدول شماره (۵) : درمان پیشنهادی برای درمان هلیکوباکترپیلوری تایید شده بوسیله FDA
 
 -   لانزوپرازول ۳۰ میلیگرم یا امپرازول ۲۰ میلیگرم + آموکسی سیلین ۱۰۰۰ میلیگرم + کلاریترومایسین ۵۰۰ میلیگرم بار روزانه به مدت ۲ هفته
-   لانزوپرازول ۳۰ میلیگرم یا امپرازول ۲۰ میلیگرم + مترونیدازول ۵۰۰ میلیگرم + کلاریترومایسین ۲۵۰۰ میلیگرم بار روزانه به مدت ۲ هفته
-     ترکیب رانیتیدین بیمسموت سیترات (RBC ) 400 میلیگرم + کلاریترومایسین ۵۰۰ میلیگرم + آموکسی سیلین ۱۰۰۰ میلیگرم یا مترونیدازول ۵۰۰ میلیگرم یا تتراسیکلین ۲۵۰۰ میلیگرم بار روزانه به مدت ۲ هفته
-    بیسموت ساب سالیسیلات ۵۲۵ میلیگرم ۴ بار روزانه + مترونیدازول ۵۰۰ میلیگرم ۳ بار روزانه + تتراسیکلین ۵۰۰ میلیگرم ۴ بار روزانه + لانزوپرازول یا امپرازول برای ۲ هفته
 
غالبا توجه به بهداشت دهان و رسیدگی به پاتولوژی دندانی مشکل را برطرف می کند . مسواک زدن ساده ، بخصوص اگر همراه با مسواک زدن سطح زبان باشد ، برای نفس صبحگاهی کافی است .
شستشوی دهان با یک محلول دهانشویه آنتی سپتیک نیز مفید است . نفس گرسنگی پس از خوردن غذا یا حتی آب کشیدن دهان برطرف می شود.
هالیتوز ناشی از خشکی دهان به هر علت که باشد با مرطوب کردن دهان بهبود می یابد. این کار می تواند به کمک جرعه های مکرر آب ، جویدن آدامسهای بدون قند ، ترکیبات حاوی کربوکسی متیل سلولز سدیم درصد یا داروهای محرک ترشح بزاق مثل بتانکل یا پیلوکارپین انجام شود.
پریودنتیت ، ژنژیویت ، دندانهای مصنوعی یا پر شده نامناسب یا سایر علل دندانی باید بطور مناسب درمان شوند. ضایعات ویژه دهان ، بینی ، سینوسها ، حلق ، معده ، ریه ها و بیماریهای سیستمیک باید تشخیص داده و درمان شوند. طفره رفتن از بررسی بیمار و اکتفا کردن به توصیه استفاده از دهانشویه فقط تشخیص را عقب می اندازد . استفاده از مسهل ها در درمان هالیتوز نقشی ندارد و نباید تحت فشار بیمارانی که معتقدند یبوست سبب بوی بد دهان آنها شده ، تجویز شود. در صورت وجود بیماریهای روانی باید بطور مناسب درمان شود . غالبا افسردگی نیز وجود دارد و توجه به آن مفید است.
اثر رژیمهای درمانی مختلف در از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری ثابت شده است و پیشنهاد می شود در بیمارانی که علتی برای هالیتوز در آنها یافت نمی شود یک دوره درمانی تجویز گردد( جدول ۵ ).
ممکن است استفاده از دهــانشویه ها بطور موقت باعث کاهش هالیتوز گردد به ویژه دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین مفید گزارش شده اند. استفاده از محصولات محتوی کلرفیل بی حاصل است . محصولات حاوی روی یا اسید آسکوربیک بوی دهــــــان را کم می کنند ولی بصورت تجارتی موجود نیستند.